Banen in de logistiek

Banen in de logistiek

Met de snelle groei van e-commerce en internationale handel is de vraag naar logistieke diensten in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hierdoor is er een breed scala aan banen in de logistiek ontstaan. Op deze pagina gaan we in op de verschillende banen en bespreken we kort de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn binnen deze branche.

Verschillende banen in de logistiek

De logistieke sector is een essentiële industrie die verantwoordelijk is voor het beheer en de transport van goederen van de ene locatie naar de andere. Er zijn verschillende banen in de logistiek die variëren van uitvoerende functies tot managementfuncties. Hieronder bespreken we 5 veelvoorkomende functies binnen de logistieke sector.

1.     Transportplanner

Allereerst bespreken we de functie transportplanner. Als transportplanner ben je verantwoordelijk voor het plannen van de route van goederen en voertuigen. Jij kiest de meest efficiënte routes, bepaalt de beste transportmodus en je plant de afleverings- en ophaaltijden. Om succesvol te zijn als transportplanner, is het belangrijk om kennis te hebben van geografie, transportmodi en routeplanning.

2.     Warehouse Manager

Ook de functie warehouse manager is van belang binnen de logistiek. Jij bent verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse activiteiten in een magazijn of distributiecentrum. Taken die hierbij komen kijken zijn het beheer van inkomende en uitgaande goederen, de coördinatie van het personeel en het plannen van de magazijnruimte. Als warehouse manager moet je beschikken over leiderschapskwaliteiten, oog voor detail en over kennis van magazijnbeheer.

3.     Supply Chain Manager

Vervolgens hebben we de functie supply chain manager. Als supply chain manager ben jij verantwoordelijk voor het beheer van de hele supply chain van een bedrijf, van inkoop tot distributie. Het coördineren van de productie, het beheer van de voorraad én het beheer van de logistieke processen, vallen ook binnen jouw takenpakket. Het is belangrijk om kennis te hebben van de industrie waarin het bedrijf opereert en om inzicht te hebben in de marktvraag.

4.     Transportmanager

Ook transportmanagers zijn onmisbaar binnen de logistiek. Een transportmanager is namelijk verantwoordelijk voor het beheer van de transportafdeling van een bedrijf. Dit omvat het beheer van de chauffeurs, de voertuigen en de transportroutes. Een transportmanager moet beschikken over leiderschapskwaliteiten, kennis van de transportwetgeving en goede communicatieve vaardigheden.

5.     Logistiek Medewerker

Ten slotte gaan we in op de functie logistiek medewerker. Een logistiek medewerker voert dagelijkse logistieke activiteiten uit in een magazijn of distributiecentrum. Werkzaamheden waar een logistiek medewerker zich mee bezighoudt, zijn het verpakken en verzenden van goederen, het laden en lossen van vrachtwagens en het bijhouden van de voorraad. Een logistiek medewerker moet fysiek fit zijn, oog voor detail hebben en in staat zijn om onder druk te werken.

Vereiste vaardigheden

Hierboven hebben we kort wat banen in de logistiek besproken. De logistieke sector biedt een breed scala aan banen op verschillende niveaus en met verschillende verantwoordelijkheden. Om succesvol te zijn in deze branche, zijn er meerdere vaardigheden vereist. We hebben de belangrijkste hieronder even op een rijtje gezet.

 • Communicatief sterk
 • Organisatorische vaardigheden
 • Analytisch vermogen
 • Goed in leiding geven
 • Probleemoplossend denken
 • Technologische vaardigheden
 • Stressbestendigheid

Op zoek naar een baan binnen de logistiek?

Banen in de logistiek zijn er genoeg! Ben jij overtuigd om aan de slag te gaan binnen de logistieke sector? Wellicht ben jij er na het lezen van deze pagina achter gekomen welke baan helemaal bij jou past. Laat ons jou helpen om de volgende stappen te zetten in jouw carrière. Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures.

Daadkracht, kennis & doorzettingsvermogen

Volg ons via de socials!

 • vacatures

 • Community

 • Contact

 • Over Detamatch

 • Reviews

 • Blogs